Login

*** - Ook zeer geschikt voor Fotoclubs! - Groepskorting: 10% bij aantal max 15 personen. - *** -- *** - Bij boeken van 2 wandelroutes -> 3e Gratis - ***

Weetjes en Feiten over Amsterdam


Wapen amsterdam-k Amsterdam is een stad gebouwd op palen, meer dan twee miljoen palen zijn er in de loop van de eeuwen in de grond geslagen. Dat is een compleet woud als je deze palen om zou keren naar boven toe.

Wapen amsterdam-kHet Paleis op de Dam staat  op 13659 palen. De Amsterdamse schooljeugd van vroeger leerde dat via een ezelsbruggetje. Zij leerde dat een jaar heeft 365 dagen heeft. Door een 1 voor en een 9 achter dat getal te zetten kreeg je het juiste aantal palen. In de jaren negentig van de vorige eeuw heeft men twee palen verwijderd onder het Paleis vandaan om te kijken of deze rot waren, het is gebleken dat de palen na een paar eeuwen nog intact waren, dus het aantal palen is nu 13657.

Wapen amsterdam-kIn de Jordaan woonden rond 1890 124.000 mensen en in 1910 ongeveer 78.000 mensen, en dat op 95 hectare. Vandaag de dag wonen er zo`n 19.000 mensen in diezelfde Jordaan.

Wapen amsterdam-kDe Jordaan kende veel volkse figuren die meestal een bijnaam hadden, één ervan is Willem de Waterduiker. Deze persoon heeft in zijn leven meer dan zeventig mensen uit het water gered en is daar ook voor gehuldigd.

Wapen amsterdam-kOok hebben Jan Klaassen en Katrijn in de Jordaan gewoond. Onze Jan woonde in de Anjeliersstraat en trouwde op 17 september 1686 op 23-jarige leeftijd met Catarine Pieters die 22 jaar oud was. Jan was trekwerker van beroep. Hij maakte ingewikkelde weefsels met patronen er in. Omdat Katrijn dol op de fles was liep het huwelijk stuk en moest zij voor de Kerkeraad van de Nieuwe Kerk verschijnen. Zij zijn toen gescheiden van tafel en bed en Jan ging wonen aan één van de vele zijgangen van het Fransche pad, nu de Willemstraat in de Jordaan. Jan ging later met een poppenkast op de Botermarkt, ‘het huidige Rembrandtplein” staan, om de situaties na te spelen van zijn huwelijk, dit ter groot vermaak van de bevolking.

Wapen amsterdam-kDoor het grachtenstelsel met zijn vele bruggen zijn er eigenlijk allemaal aparte eilandjes ontstaan, negentig stuks in totaal.

Wapen amsterdam-kEen handig ezelsbruggetje om de volgorde van de grachten te onthouden is: Piet Koopt Hoge Schoenen. Dat wordt dan Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht en de Singel. Dit is de volgorde van de grachten van buiten naar binnen(naar de Dam toe).

Wapen amsterdam-kLodewijk Napoleon, koning van Holland, verklaarde in 1806 Amsterdam tot de hoofdstad van Nederland. Ook deed hij zijn best om Nederlands te spreken. Eén van zijn beroemde uitspraken was: ”Iek bien Konijn van Olland”.

Wapen amsterdam-kAmsterdam wordt wel het Venetië van het noorden genoemd, en Amsterdam heeft meer dan 1200 bruggen.